Nieuws

Nieuws

Vanitasstillevens Anne Wenzel

Het Princessehof presenteert het nieuwste werk van Anne Wenzel. De kunstenaar werkte twee jaar aan haar serie Chasing Silence, die nu voor het eerst te zien is. Wenzel liet zich hiervoor inspireren door vanitasstillevens uit de Gouden Eeuw. Ze toont beelden van vogels die verstild op een enorme tafel liggen. Hun donkere veren schitteren en glanzen. Zelfs in de nabijheid van de dood bezitten de vogels kracht en schoonheid. Ze herinneren ons aan de pracht van het leven. Anne Wenzel: Chasing Silence is van 1 april tot en met 8 oktober 2017 te zien in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

In vanitasstillevens staan de dood en de vergankelijkheid van het leven centraal, in de schilderkunst vaak geïllustreerd met schedels, gedoofde kaarsen en verwelkte bloemen. Wenzel brengt met haar keramisch werk een ode aan dit thema.

Raku

Bijzonder aan de serie is de donkere en toch kleurrijke uitstraling van de beelden. Door het gebruik van raku, een techniek die op een dergelijke schaal ongekend is, ontstaat een rijke schakering van kleuren op de zwartgeblakerde keramiek. Met veren, schitterend en glanzend, stijgt de schoonheid van Wenzels vogels krachtig uit boven hun weerloze verstilling: feniksen die uit hun eigen as herrijzen. 

Anne Wenzel: Chasing Silence is van 1 april t/m 8 oktober 2017 te zien in Keramiekmuseum Princessehof. 

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer