Nieuws

Nieuws

Succesvol 2017

Heropend Keramiekmuseum Princessehof kijkt terug op succesvol 2017

Het nationale keramiekmuseum in Leeuwarden heeft een zeer goed jaar achter de rug 36.834 bezoekers. Het honderdjarige Princessehof sloot in oktober dit jaar 2 maanden zijn deuren wegens de geplande herinrichting. Op 2 december heropende het museum met de nieuwe vaste presentatie Van Oost en West, een nieuwe entree, winkel, theesalon en paleistuin. Het heringerichte Princessehof wordt door bezoekers lovend beoordeeld met een 8,2. De tentoonstelling In Motion: Ceramic Reflections in Contemporary Art krijgt zelfs een 8,7. Het Princessehof is klaar voor Leeuwarden-Fryslan Culturele hoofdstad 2018, met vanaf juni 2018 de grote tentoonstelling Made in Holland: 400 jaar wereldmerk.

Succes

Keramiekmuseum Princessehof trok dit jaar 35.000 bezoekers in 10 maanden. Met gemiddeld 3.500 bezoekers per maand was 2017 succesvoller dan vorig jaar (3.276 bezoekers per maand) en de jaren daarvoor. Het Princessehof heeft veel nieuwe bezoekers bereikt: 55% kwam voor het eerst naar het museum. Ook keramiekliefhebbers weten het Princessehof goed te vinden. Voor 25% van de bezoekers was het de derde keer of meer dat ze het museum bezochten. Dit bevestigt de rol van het Princessehof als hét nationale keramiekmuseum. Het Princessehof kreeg veel media-aandacht en werd in 356 artikelen in verschillende gedrukte media genoemd, met een advertentiewaarde van € 923.782,-.

Economische betekenis

Van de bezoekers van het Princessehof kwam 67% van buiten Friesland. 75% van de bezoekers gaf aan speciaal voor het museum naar Leeuwarden te komen. Het museum zorgde dit jaar dus voor ruim 17.500 extra bezoeken van de stad Leeuwarden. De meeste mensen combineerden hun museumbezoek met een diner, een dagje shoppen of een weekendje Leeuwarden. Gemiddeld gaf deze groep €61,- uit in de stad. Dit komt neer op een aanzienlijke economische impuls van €1.072.838,-. Ook bleef 16% van de bezoekers gemiddeld anderhalve nacht slapen. Het Princessehof zorgde zo voor 4.221 extra hotelovernachtingen in Leeuwarden.

Tentoonstellingen

Naast de nieuwe opstelling van de vaste collectie Van Oost en West zijn sinds de heropening vier hedendaagse kunsttentoonstellingen te zien. In Motion: Ceramic Reflections in Contemporary Art, tot en met 6 mei 2018, bevat grote installaties van toonaangevende internationale kunstenaars en laat zien dat keramiek meer dan ooit in beweging is. De Vlaamse beeldhouwer Johan Tahon presenteert tot en met 25 november 2018 zijn eerste museale solotentoonstelling: Monk. In Design#3 toont de ontwerper Floris Wubben nieuw werk, geproduceerd met behulp van zijn zelfontworpen machines. In EKWC@Princessehof zijn wisselende exposities te zien van kunstenaars die een werkperiode in het EKWC achter de rug hebben. Tot en met 6 mei laat de Belgische Caroline Coolen haar ruige sculpturen zien, die doen denken aan distels.

De spraakmakende tentoonstelling Sexy Ceramics opende in 2016 en was te zien tot en met 8 oktober 2017. Anne Wenzel liet zich voor Chasing Silence inspireren door vanitasstillevens uit de Gouden Eeuw en toonde het resultaat van 1 april tot en met 8 oktober. Als onderdeel van het Stijljaar Mondriaan tot Dutch Design presenteerde het museum Design#2: licht,  waarin vijf ontwerpers keramiek en licht combineerden.

Collectie

De collectie van Keramiekmuseum Princessehof werd dit jaar uitgebreid met een schenking van De Ottema-Kingma Stichting (OKS) ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Princessehof. Een uiterst zeldzaam paar Rococo-vazen, gemaakt in de Amsterdamse aardewerkfabriek Blankenburg, die van 1755 tot 1764 actief was. De spectaculaire, opengewerkte vazen zijn een passende aanvulling op de collectie van het Keramiekmuseum Princessehof, doordat ze een ongekend voorbeeld van Nederlands aardewerk vertegenwoordigen.

Jonge bezoekers

Het Princessehof organiseerde dit jaar 69 activiteiten voor jong en oud met in totaal 1600 deelnemers. Bijna 1.200 kleuters uit Leeuwarden deden mee aan een speciaal kleuterprogramma waarbij groep 1 en 2 van basisscholen op bezoek gingen in het Princessehof, het voormalige stadspaleis van prinses Marijke. Hier leerden ze over het maken en versieren van keramiek en over de planten, bloemen en beestjes in de paleistuin. Ook deden meer dan 200 leerlingen van het voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs mee aan de jaarlijkse ontwerpwedstrijd. Tijdens de jaarlijkse Princessedag op 24 juni kwamen 330 kinderen verkleed als prins of prinses naar de Prinsentuin voor een actief programma met dans, liedjes en workshops. Net als de voorgaande jaren was de dag weer een doorslaand succes met het maximale aantal deelnemers, waaronder een aanzienlijke groep bezoekers die anders niet snel een museum zou bezoeken.

Online

De website van het Princessehof is het afgelopen jaar meer dan 115.000 keer bekeken. Ook op social mediagebied was het een goed jaar voor Keramiekmuseum Princessehof. Op Facebook steeg het museum van 2053 naar 2.340 likes. Het aantal volgers op Twitter steeg naar 2.560.

2018

Tijdens Leeuwarden-Fryslân Europese Culturele Hoofdstad van Europa 2018 presenteert het Princessehof Made in Holland: 400 jaar wereldmerk. In deze internationale tentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen naar de oorsprong van typisch Nederlandse exportproducten, van Delfts blauw tot art nouveau. Welke rol speelde Nederland in de ontwikkeling en verspreiding van keramische technieken, stijlen en producten?

Keramiekmuseum Princessehof en zijn tentoonstellingen werden dit jaar mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Woudsend Anno 1816, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof, de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Stichting het Old Burger Weeshuis, de BankGiro Loterij, Ir. Abe Bonnema Stichting, Stichting Dioraphte, VSBfonds, St. Anthony Gasthuis, Meindersma-Sybenga Stichting, Stichting Dorodarte, Leeuwarder OndernemersFonds, GGB Bolhuis Fonds, P.W. Janssen’s Friesche Stichting, Stichting Herbert Duintjer Fonds, Boelstra-Olivier Stichting, Stichting Roelof Steinvoorte, Stichting Fries Aardewerk, Tresoar, Ottema-Kingma Stichting, Boersma-Adema Stichting, Ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap en KLM.

 

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Kijk hier voor beeldmateriaal.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing en Communicatie Keramiekmuseum Princessehof / T 058-2 948 958 / E communicatie@princessehof.nl / www.princessehof.nl

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer