Nieuws

Nieuws

Nieuw topstuk

Het nieuwe topstuk van Keramiekmuseum Princessehof heet Mrs. Duff.  Het is een Chinees porseleinen figuur van een westerse vrouw in Europese kledij. Het beeld verenigt de oosterse en de westerse keramiektraditie. Daarmee sluit het perfect aan bij het verhaal dat het Princessehof vertelt. Mrs. Duff is gemaakt in de periode van keizer Qianlong rond 1740 en is met 42 centimeter uitzonderlijk groot. Het beeld is uniek in Nederland. Wereldwijd bevinden zich slechts drie vergelijkbare beelden in openbare collecties. Keramiekmuseum Princessehof krijgt het stuk vanaf 15 april in langdurige bruikleen van een anonieme Friese verzamelaar.

Schoolvoorbeeld

“Dit beeld is van de hoogste kwaliteit en zeer verfijnd. Het is bijzonder dat een Chinees beeld een westerse dame in Europese kledij voorstelt. Daarmee is het een schoolvoorbeeld van de ontmoeting tussen Oost en West. De wisselwerking tussen de grote Aziatische en Europese keramiektradities is het hoofdverhaal van Keramiekmuseum Princessehof. Het beeld is daarom in geen collectie zo goed op  zijn plaats als in het Princessehof. Het museum is dan ook zeer dankbaar dat een anonieme koper het in langdurige bruikleen geeft. Het verhaal van Azië en Europa kan zo nog beter verteld worden” aldus Frank van der Velden, hoofd collecties van Keramiekmuseum Princessehof.

Joods echtpaar

Mrs. Duff is fraai versierd met kleurig glazuur. Ze draagt een donkerblauwe cape met Chinese draken, een wit kanten muts en rode schoenen. Oorspronkelijk vormt ze een paar met een mannelijke figuur, gemaakt op bestelling van de VOC. Vanwege de kledij werd lang verondersteld dat het ging om de Gouverneur Generaal van de VOC en zijn vrouw, de heer en mevrouw Duff. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de twee een Joods echtpaar voorstellen uit de omgeving van Frankfurt. Hun zeventiende-eeuwse kostuum is deels Joods, deels lokaal. Mevrouw Duff is uiterst zeldzaam en zelfs uniek in Nederland.  Er bevinden zich wereldwijd slechts drie vergelijkbare exemplaren in openbare verzamelingen: het British Museum (Londen), het Victoria & Albert Museum (Londen) en het Peabody Essex Museum (Salem, V.S.).

Overhandiging

De anonieme Friese verzamelaar heeft het beeld aangekocht bij Vanderven Oriental Art op TEFAF in Maastricht. Hij wilde heel graag dat het behouden bleef voor de Nederlandse cultuurgeschiedenis. De heer Floris J. van der Ven, directeur van Vanderven Oriental Art, zal het beeld op woensdag 15 april namens de verzamelaar overhandigen aan Saskia Bak, directeur van Keramiekmuseum Princessehof.  Mrs. Duff krijgt een plek in de vaste opstelling en kan dus door iedereen bewonderd worden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer