Nieuws

Nieuws

Caroline Coolen toont rauwe assemblages in Keramiekmuseum Princessehof

Het Princessehof maakt tentoonstellingen met werk van kunstenaars die een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum achter de rug hebben. De Belgische Caroline Coolen (1975) is vanaf 2 december 2017 uitgenodigd met haar ruige sculpturen, die doen denken aan distels. EKWC@Princessehof is een van de tentoonstellingen waarmee het Princessehof opnieuw opent na een grote renovatie ter ere van het honderdjarig bestaan van het museum.

In de tentoonstelling is een viertal grote assemblages van Coolen te zien. De keramische werken doen denken aan distels, een metafoor voor het ontembare. De kunstenares heeft een fascinatie voor dat wat zich in de periferie bevindt, dat wat onderbelicht blijft. De distel symboliseert deze voorliefde. Ook spreekt ze met haar werk haar zorgen over het milieu uit. Zo is de titel Qui s’y frotte, s’y pique (wie het aanraakt, zal zich prikken) een duidelijke waarschuwing: wie onverantwoordelijk is, moet op de blaren zitten.

In de assemblages experimenteert Coolen met materialen. Sinds haar verblijf in het EKWC in 2017 integreert Coolen porselein in haar werk. Dat levert een interessante wisselwerking met het metaal in haar sculpturen op. Dankzij de verwerking van keramiek ontstaat er bovendien een spanning tussen de ruwe onderwerpskeuze en het fragiele materiaal.

Caroline Coolen

Caroline Coolen studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Met haar collages, montages, assemblages en vrije associatie probeert ze grip te krijgen op de werkelijkheid. Haar indrukken van de buitenwereld comprimeert ze tot één totaalbeeld. Hierin speelt Coolen met onze zintuigen: met gevarieerde texturen en uiteenlopende materialen verbindt ze het visuele en het tactiele. Met haar werk won ze diverse prijzen in België, Frankrijk en Nederland. Haar werk is regelmatig in binnen- en buitenland te zien.

Europees Keramisch Werkcentrum

Jaarlijks verblijven zo’n 60 kunstenaars drie maanden in het EKWC, waar zij de gelegenheid krijgen te experimenteren met keramiek. Het doel is de ontwikkeling van keramiek in de beeldende kunst, design en architectuur te stimuleren. In de zoektocht naar nieuwe perspectieven en technieken in de keramiek nodigt Keramiekmuseum Princessehof elk jaar twee kunstenaars uit om de resultaten van hun werkperiode bij het EKWC te presenteren. De Duitse kunstenaar Markus Karstieß beet de spits af. In totaal zullen 16 kunstenaars hun werk tonen op de bovenverdieping van het Princessehof.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer