Nieuws

Nieuws

2014 goed jaar

Keramiekmuseum Princessehof heeft een goed jaar achter de rug. 26.664 mensen bezochten de presentaties in het museum. Met name de tentoonstelling Op de thee, nog te zien tot komende zomer, is een groot succes. Bezoekers komen van heinde en verre en geven de expositie met een 8,2 een bijzonder hoge waardering. Onderzoek naar het Chinese Ru-bakje van het museum liet zien dat het museum een waar topstuk in huis heeft. 

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden komt dit jaar uit op 26.664 bezoekers. Het leeuwendeel daarvan kwam voor Op de thee. Deze nieuwe grote tentoonstelling maakt vanaf 6 september nieuwe bezoekers enthousiast voor keramiek: 46% kwam voor het eerst naar het museum. 85% komt speciaal voor Op de thee en ruim driekwart van hen is vrouw. 60% van de bezoekers van Op de thee kwam van buiten Friesland. De tentoonstelling wordt zeer hoog gewaardeerd, met gemiddeld een 8,2. Bezoekers zijn onder andere erg enthousiast over de audiotour bij de tentoonstelling die ingesproken is door Martine Bijl. Bovendien ontving Keramiekmuseum Princessehof een certificaat van uitmuntendheid van Tripadvisor, vanwege de positieve beoordelingen van het museum.

Economische betekenis

Van de bezoekers van de tentoonstelling Op de thee kwam meer dan 74% speciaal voor het museumbezoek naar Leeuwarden. Het Princessehof bracht dit jaar dus ruim 19.000 extra bezoekers naar de stad. De meerderheid van hen combineerde het museumbezoek met een bezoek aan andere attracties, horeca of winkels en een aanzienlijk deel bleef overnachten. De mensen die speciaal voor het museum naar de stad kwamen gaven gemiddeld € 70 uit in de stad, zo zorgde het Princessehof voor een economische impuls van ruim € 1,3 miljoen.

Online

Bijna 41.000 mensen bezochten het museum online op www.princessehof.nl of bekeken de digitale collectie op collectie.princessehof.nl. Het Princessehof is in 2014 actief begonnen met Facebook. Na een half jaar heeft het museum nu 871 likes. Op Twitter volgen 1754 mensen Keramiekmuseum Princessehof.

Te zien

Naast Op de thee waren dit jaar nog drie kleinere tentoonstellingen te zien. Keramiekmuseum Princessehof heeft de belangrijkste verzameling martavanen in de westerse wereld. In de zomerperiode waren deze Aziatische voorraadpotten te bewonderen in Potten om te bewaren. Vanaf juni plaatste de hoofdconservator van het Frik Collection Ceramic Museum objecten uit de Frik Collection tussen de collectiestukken van het Keramiekmuseum. In Vindaloo in de ‘Taj Mahal’ vertellen de voorwerpen hun eigen verhaal maar ze werpen ook een nieuw licht op de klassieke werken. Dit project loopt tot en met 4 januari 2015. Ter ere van het 40-jarig bestaan van de Vereniging van Vrienden van Keramiekmuseum Princessehof, is er nu de tentoonstelling Verzamelde Vrienden, en een gelijknamig boek. De mooiste aankopen en bruiklenen van de Vrienden zijn nog te zien tot 1 maart 2015.

Te doen

Rondom Op de thee was er van alles te doen in het museum. De Japanse theeceremonies waren vliegensvlug uitverkocht. Voor de fijnproevers was er een theeproeverij. De antiekspreekuren waren onverminderd populair en de Princessedag voor kinderen was beter bezocht dan ooit. Speciaal voor de grote tentoonstelling heeft de theesalon van het museum een restyling ondergaan. Ook  ontwikkelde het museum een eigen Princessehof melange en worden bonbons geserveerd met thee als ingrediënt. Deze ingrepen maakten dat de omzet van de theesalon verdrievoudigde.

Jonge bezoekers

In het voorjaar vermaakten ruim 1250 leerlingen van de groepen 1 en 2 uit Leeuwarden en omgeving zich met het onderwijsprogramma Theepottenpraat. In een grote ontwerpwedstrijd daagde het museum leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs bovendien uit om een eigen theepot te ontwerpen. Uit zo’n driehonderd inzendingen werden drie winnende ontwerpen gekozen. Hun ontwerp werd vervaardigd op echte theepotten van porselein door tegelfabriek Albarello in Menaam. Voordat de theepotten met de winnaars mee naar huis gaan, zijn ze te bewonderen in de tentoonstelling. Ook buiten school om was er voor kinderen van alles te doen in het Princessehof. De activiteitenprogramma’s voor kinderen in de voorjaars- en herfstvakantie waren een groot succes met veel jonge workshopdeelnemers. De kinderen hebben zelf Japanse theekommetjes gekleid, Britse en Chinese theepotten ontworpen en hun eigen theekopjes beschilderd.

Collectie

De collectie is uitgebreid met bijzondere stukken, dankzij aankopen van de Vrienden van het Princessehof en particuliere schenkingen. Het Ru-bakje uit de collectie van Keramiekmuseum Princessehof is opnieuw onderzocht door een expert uit het Paleismuseum in Taipei. Zij bevestigt definitief de echtheid van dit zeldzame voorwerp. Tot slot kreeg Keramiekmuseum Princessehof een Conservatoren Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dankzij dit Stipendium kan het museum verder wetenschappelijk onderzoek doen naar topstukken uit de eigen verzameling.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer