Primair onderwijs

Primair onderwijs

Prinses Marijke en tuinman Knoop

Prinses Marijke en tuinman Knoop ontvangen de kleuters in het museumpaleis. Ze nemen de kinderen mee op een verrassende theatrale reis langs prachtige kunstwerken van keramiek in de tentoonstelling Human After All. In deze tentoonstelling staan bijzondere beelden van keramiek van verschillende hedendaagse kunstenaars.
Prinses Marijke houdt van het verzamelen van mooie spullen van keramiek. Het hele museumpaleis staat er vol mee.  Maar ojee, haar lievelingsbeeld van keramiek is kapot gegaan. Prinses Marijke en tuinman Knoop vragen de kinderen om te helpen op zoek te gaan naar een nieuw lievelingsbeeld van keramiek.

Voorafgaand aan het museumbezoek ontvangt de klas een gouden envelop met de uitnodiging van prinses Marijke om op visite te komen. Om zich goed voor te bereiden op hun bezoek aan de prinses en haar tuinman bekijken de kinderen in de klas een animatie, waardoor ze leren hoe ze de prinses in het museumpaleis begroeten.

Begroeting van een prinses
Prinses Marijke en haar lievelingsbeeld

Tuinman Knoop is in de museumtuin als de kinderen aankomen, hij is blij dat ze komen helpen. Gelukkig weten de kinderen hoe ze een prinses moeten begroeten. In het museum staat de prinses klaar om de kinderen te ontvangen. Na de begroeting gaan de kinderen samen met prinses Marijke en tuinman Knoop Star avontuur langs verschillende beelden van keramiek, op naar een nieuw lievelingsbeeld. 

Vanaf  15 maart 2020 is het programma ‘Prinses Marijke en haar lievelingsbeeld te boeken. Ook kan Prinses Marijke op bezoek komen in de klas. Neem voor boekingen en bespreken van de mogelijkheden contact op met Tineke Burmania via 058 255 55 00 of onderwijs@princessehof.nl

Dit onderwijsprogramma is onderdeel van het lesprogramma Stins! 'Friese kastelen en hun bijzondere bewoners'. Meer info op http://www.erfgoed-onderwijs.frl/lesprogrammas/stins/ 

Doelgroep: groep 1-2-3
Werkvormen: samenwerken, omgaan met gevoelens, beeldaspecten verkennen, associëren, kijken, luisteren,  geluiden maken,  voelen, zelf creëren,
Leergebieden: mens en samenleving, Kunstzinnige orientatie
Kerndoelen: 34, 56
Canonvenster: Buitenplaatsen www.entoen.nu/buitenhuizen
Friese canon: Maria Louise van Hessen – Kassel  www.11en30.nu/de-kanon-finsters/maria-louise-van-hessen-kassel
Lengte: 60 minuten

De kostuums zijn ontworpen en gemaakt door kostuumontwerper Wolly Prins. De cape, hoed en laarzen van tuinman knoop zijn ontworpen door Geja Broers en de kroon en ketting door Karin Straathof.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer