Primair onderwijs

Primair onderwijs

Prinses Marijke en kapitein Star

Prinses Marijke ontvangt de kleuters in haar museumpaleis en ze gaan samen op ontdekkingsreis naar prachtige gezonken schatten van keramiek. 

Prinses Marijke houdt van het verzamelen van mooie dingen van keramiek. Het hele museumpaleis staat er vol mee. Ze is gek op reizen. In de tentoonstelling Gezonken Schatten duiken de kleuters in de wereld van onderwaterarcheologie naar eeuwenoude wrakken. Deze gezonken schepen onthullen vele mooie schatten van keramiek die opgegraven zijn uit scheepswrakken van over de hele wereld. De kleuters krijgen de vraag om verkleed als prinses, piraat, zeemeermin of kapitein naar haar paleis te komen en samen met Prinses Marijke kapitein Star te huldigen omdat hij de Magneetberg heeft verslagen. Samen gaan ze in de tentoonstelling op avontuur om prachtige schatten en verhalen uit de onderwaterwereld te ontdekken.

Voorafgaand aan het museumbezoek ontvangt de klas een gouden envelop met de uitnodiging van prinses Marijke om op visite te komen. Om zich goed voor te bereiden op hun bezoek aan de prinses en haar tuinman bekijken de kinderen in de klas een animatie, waardoor ze leren hoe ze de prinses in het museumpaleis begroeten. Verder is er vanaf februari een animatie van het spannende verhaal van kapitein Star en de Magneetberg via deze pagina beschikbaar. Om er feestelijk uit te zien bij de huldiging, maken ze een sjerp met hun naam erop.

kapitein star
Begroeting van een prinses

Kapitein Star is in de museumtuin als de kinderen aankomen, zenuwachtig vanwege de ontmoeting met de prinses. Gelukkig weten de kinderen hoe ze een prinses moeten begroeten, zij helpen de kapitein daarmee. In het museum staat de prinses klaar om de kinderen te ontvangen. Na de huldiging van de kapitein gaan de kinderen samen met prinses Marijke en kapitein Star op ontdekkingsreis door het museumpaleis. 

Vanaf 24 februari 2020 is het programma ‘Op visite bij Prinses Marijke'  
te boeken. Voor boekingen neemt u contact op met Tineke Burmania via
058 255 55 00 of educatie@princessehof.nl   

Dit onderwijsprogramma is onderdeel van het lesprogramma Stins!
'Friese kastelen en hun bijzondere bewoners'.
Meer info op http://www.erfgoed-onderwijs.frl/lesprogrammas/stins/ 

Doelgroep: groep 1-2-3
Werkvormen: activerende opdrachten, zoals kijken, luisteren, ruiken, doen, voelen, zoeken en vergelijken
Kerndoelen: 40,41, 56 (leerlijn B)
Canonvenster: Buitenplaatsen www.entoen.nu/buitenhuizen
Friese canon: Maria Louise van Hessen – Kassel  www.11en30.nu/de-kanon-finsters/maria-louise-van-hessen-kassel
Lengte: 60 minuten

Het kostuum van de prinses is ontworpen en gemaakt door kostuumontwerper Wolly Prins, het kostuum van Kapitein Star door Geja Broers en Mariken Biegman.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer