Meet the team

Annejil Suk
Meet the team

Meet the team

Annejil Suk

Vanaf 16 oktober presenteert het Princessehof een grote tentoonstelling over Korea. Thema’s als eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen worden belicht aan de hand van topstukken uit het National Museum of Korea in Seoul, die voor het eerst in Nederland te zien zijn. Met deze blogserie geven we een kijkje achter de schermen. Elke maand stellen we iemand voor die meewerkt aan de totstandkoming van de tentoonstelling. Met deze keer: Annejil Suk, lid van de klankbordgroep.

Annejil Suk
Annejil Suk

Sinds mijn adoptie woon ik in Leeuwarden. Ik was drie jaar toen ik hier kwam wonen, maar ik heb Koreaanse roots. De laatste twaalf jaar ben ik als zelfstandige werkzaam geweest als arbeidsdeskundige. Ik ben daarnaast acht jaar geleden begonnen met het maken van Koreaans eten omdat ik vanaf toen echt Korea wilde gaan ontdekken. Dat idee kwam pas toen naar voren omdat ik natuurlijk ben opgegroeid in Nederland. Korea was eigenlijk een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Ik ben begonnen met het maken van Koreaans eten tijdens festivals zoals Welcome To The Village en in foodtrucks. Op een gegeven moment ben ik mijn eigen restaurant aan de Eewal in Leeuwarden begonnen: Seoulmates.”

Eetcultuur

“Heel typerend aan de Koreaanse eetcultuur is dat je meerdere gerechten op tafel zet en met elkaar deelt. Je hebt dus niet je eigen bord met eten. Ik probeer die cultuur naar voren te brengen in het restaurant. Maar soms vinden mensen het helemaal niet fijn om gerechten te delen. Dat zit eigenlijk niet in de Nederlandse cultuur. Tijdens verschillende gebeurtenissen in Korea worden er specifieke gerechten gegeten. Dat heb je bijvoorbeeld bij een bevalling of aan het begin van de herfst en winter. Kimchi is een bekend gerecht in Korea. Dat is een bijgerecht en dit soort gerechten zijn heel belangrijk in de eetcultuur. Het wordt vaak naast vlees, soep of rijst in bakjes op tafel gezet. Wat ook veel wordt gedaan, is dat ze vlees, rijst en bijgerechten in een wrap, slablad of sesamblad stoppen. Dan krijg je een soort eetbaar pakketje.”

“Naast de Koreaanse eetcultuur ben ik mij steeds meer in Korea gaan verdiepen. Een brede kennis over Korea is natuurlijk handig als mensen vragen gaan stellen. In de oorlog tijdens de jaren 50 was Korea een derdewereldland. Maar inmiddels heeft het land zich opgebouwd en komt het goed mee in de economie. Dat vind ik erg bijzonder.”

Verhaal achter tentoonstelling Korea

“Ik werd getipt door mensen dat Keramiekmuseum Princessehof een klankbordgroep wilde oprichten. Nou vind ik het Princessehof het leukste museum in Leeuwarden, dus ik heb mij meteen opgegeven. We hebben nu een aantal sessies met de klankbordgroep gehad en ik denk dat het verhaal achter de tentoonstelling goed in elkaar zit. De eetcultuur speelt een rol, maar ik vind ook de rest van de onderwerpen heel bijzonder. Ik denk dat Korea nog heel veel te bieden heeft en er veel te ontdekken valt. Dat komt tijdens deze tentoonstelling erg goed naar voren.”

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer