Openingsfeest

Zaterdag 29 oktober
Openingsfeest

Openingsfeest

Zaterdag 29 oktober: De feestelijke opening van Feest!

Met een feestelijk programma voor jong en oud, viert het Princessehof de opening van de nieuwe tentoonstelling. In de familieworkshop Klei je feestlekkernij maak je sculpturen om van te watertanden, geïnspireerd door het werk van kunstenaar Odette Muijsers. Ontdek Feest! met een rondleiding, laat je verrassen door een meesterverhalenverteller, volg een verdiepend college en geniet van livemuziek door gelegenheidstrio Aruna, Prewien en Sjaam. Reserveer snel een gratis kaartje via deze linkKijk hieronder voor meer informatie.

Datum: zaterdag 29 oktober
Tijd: 11.00 - 17.00u
Prijs: gratis
Reserveer een kaartje via onze ticketpagina.

Odette Muijsers, 2022, aardewerk
Odette Muijsers, 2022, aardewerk

Divali

De opening van Feest! heeft een speciaal Divali-randje. Ter ere van het feest van het licht, dat op 24 oktober gevierd wordt, zijn er themarondleidingen waarin een expert meer vertelt over de viering. De dag wordt omlijst met muziek van Aruna, Prewien en Sjaam. Het gelegenheidstrio bespeelt de harmonium en de dholak, geheel volgens eeuwenoude tradities.

Ketikoti-college

Helderblauw servies voor een helse bestemming

In december 1822 verging het schip Pieter Anthony voor de kust van Texel. Deze boot, eigendom van de West-Indische Compagnie, was onderweg naar Suriname. Het vergane schip bleek volgeladen met een groot scala aan plantagegereedschappen bedoeld voor slavenarbeid en, in groot contrast, allerlei luxe artikelen: van serviesgoed tot vergulde kastbeslagen. Het schip blijkt een ongeëvenaarde tijdscapsule uit het slavernijverleden van Nederland.

Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd tijdens Ketikoti. In dit verdiepingscollege gaat archeoloog Wytze Stellingwerf in op de ‘dubbele lading’ van dit koloniaal handelsschip.
Tijd: 14.00 – 15.00u
De capaciteit is beperkt, reserveer snel een plekje via de ticketpagina.

Over Wytze Stellingwerf
Archeoloog Wytze Stellingwerf (MA) studeerde af in 2017 aan de Universiteit Leiden en is sindsdien werkzaam als materiaalspecialist bij Archeologie West-Friesland. In samenwerking met Museum Kaap Skil op Texel is hij de afgelopen vijf jaar sterk betrokken geweest bij het documenteren van de privécollecties van Texelse duikers die sinds de jaren zeventig op wrakken in de Waddenzee en de Noordzee hebben gedoken. Wytze heeft een grote belangstelling voor de opkomst van de Industriële Revolutie en de materiële en sociaal-culturele neerslag daarvan in West-Europa en Amerika in de 18de en 19de eeuw. Daarnaast behoren het maritieme en koloniale verleden van Nederland tot zijn grootste interesses.

Wytze Stellingwerf
Wytze Stellingwerf

Verhalenverteller

Luister midden in Feest! naar de favoriete Anansi-verhalen van verhalenverteller Winston Scholsberg. Anansi is een mythische spin uit volksverhalen uit West-Afrika en de Caraïben. Kenmerkend voor de Anansi-verhalen is dat Anansi zijn tegenstanders steeds te slim af is. De oorspronkelijke Anansi-verhalen komen uit Ghana in West-Afrika.

Winston is geboren in Paramaribo, Suriname. Hij is met meer dan 15.000 voorstellingen een meesterverteller en heeft een stijl van vertellen die zijn oorsprong vindt in de Afrikaanse verteltraditie. Zo beginnen zijn vertellingen vaak met: 'Eeeeer… tin… tin… sigri tin tin…': 'Er was eens…' en begeleidt hij zijn verhalen dikwijls met een Afrikaanse trom. Zoals bij veel Afrikaanse vertellers is bij Winston de interactie met zijn publiek heel belangrijk. Winston zal door het vertellen van zijn favoriete verhalen over Anansi, verschillende onderwerpen behandelen waardoor je alledaagse uitdagingen in je leven weer wat makkelijker kan relativeren.
Tijden: 13.00 - 13.15u, 14.00 - 14.15u en 15.30 - 15.45u
Van te voren aanmelden via de ticketpagina

Winston Scholsberg
Winston Scholsberg
© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer