Museum Jeugduniversiteit: Feest!

Museum Jeugduniversiteit: Feest!

Museum Jeugduniversiteit: Feest

Reeks geannuleerd

Van een verjaardagsfeestje tot Ketikoti en van carnaval tot Chinees nieuwjaar: in Nederland worden ontzettend veel verschillende feesten gevierd. Maar wat betekenen al die feesten eigenlijk? Waarom worden ze gevierd, en door wie? En hoe werd een verjaardagsfeestje vroeger eigenlijk gevierd door Griekse en Romeinse kinderen? In deze collegereeks van de Museum Jeugduniversiteit ontdek je meer over de verschillende feesten en feestvierders in Nederland. Deze Museum Jeugduniversiteit sluit aan op de tentoonstelling Feest!, nog t/m 20 augustus 2023 te zien in Keramiekmuseum Princessehof.

Deze reeks wordt georganiseerd in samenwerking met het Fries Museum, dbieb en Tresoar.

Datums: Zondag 19 februari, 19 maart, 16 april en 21 mei
Tijd: 11.30 – 12.30u
Locatie: ieder college is op een andere locatie, lees hieronder meer.
Prijs: 20,00 euro voor de hele reeks (kaarten voor losse colleges zijn niet verkrijgbaar)
Deze reeks is geannuleerd, aanmelden is niet meer mogelijk.

Kan mijn verjaardag een nationale feestdag worden?
Cadeautjes, snoep, een feestje: wie wil dat nou niet? Iedereen is ieder jaar weer jarig, maar toch viert niet iedereen de verjaardag. Hoewel de meeste kinderen daar wel zin in hebben, hebben volwassenen er misschien niet altijd behoefte aan. Toch is het ook zo dat in veel landen de kinderverjaardag niet gevierd wordt. Waarom niet? En werden kinderverjaardagen vroeger ook altijd wel gevierd in Nederland? In dit college van Irene Stengs gaan we in op verjaardagen in Nederland. Hoe worden verjaardagen gevierd? Wat heb je daar allemaal voor nodig? En is het mogelijk om van jouw verjaardag een nationale feestdag te maken?
Zondag 19 februari 2023, 11.30-12.30 uur in dbieb

Irene Stengs
Irene Stengs

Van je kinderfeestje tot het Indonesische Selematan
Welke feesten worden er eigenlijk allemaal in Nederland gevierd? In de tentoonstelling Feest! in Keramiekmuseum Princessehof maak je samen met museumdocent Meraud Pals kennis met de feesten en verhalen van feestvierders uit héél Nederland. In dit tweede college van de reeks ontdek je de twaalf feesten uit de tentoonstelling aan de hand van een rondleiding met leuke doe-opdrachten. Als speciale gast hebben we Rich Eduard van Stichting Aliran (expertisecentrum Javaans immaterieel erfgoed) uitgenodigd. Hij kan je alles vertellen hoe je een Selematan viert, een Indonesische viering.
Zondag 19 maart 2023, 11.30-12.30 uur in Keramiekmuseum Princessehof

Rich Eduard
Rich Eduard

Hoe vierde je feest in de Oudheid?
Lekker eten, dansen op muziek, slingers, ballonnen en cadeautjes uitpakken. Tegenwoordig weten we allemaal wel hoe we een feestje moeten vieren. Maar hoe ging dat vroeger eigenlijk? En welke feesttradities die we nu zien stammen al uit de Oudheid? Werden verjaardagen heel vroeger eigenlijk wel gevierd? In dit college vertelt archeoloog Debora d'Hont-Dieleman over feesten in de Oudheid. Wat vierden de Grieken en Romeinen allemaal? En keken Griekse en Romeinse kinderen ook zo uit naar hun verjaardag?
Zondag 16 april 2023, 11.30-12.30 uur in Tresoar

Debora d'Hont-Dieleman
Debora d'Hont-Dieleman

Ketikoti
Naast het vieren van vrolijke dingen, zoals je verjaardag, een bruiloft of koningsdag, worden er ook feesten gevierd om gebeurtenissen te herdenken. Ontdek in dit college door Dr. Leo Balai (Paramaribo, 1946) meer over KetiKoti. Dr. Leo Balai is historicus en schrijver, met speciale aandacht voor de geschiedenis van slavenschepen tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. KetiKoti is een van oorsprong Surinaams feest, waarin de slavernij herdacht wordt en de afschaffing ervan gevierd wordt. KetiKoti betekent letterlijk: de ketting (van de slavernij) is gebroken. Maar hoe vier je iets dat eigenlijk heel pijnlijk is? En zou KetiKoti een nationale feestdag moeten worden?
Zondag 21 mei 2023, 11.30-12.30 uur in het Fries Museum

Dr. Leo Balai
Dr. Leo Balai

Deze Museum Jeugduniversiteit reeks is ontstaan uit een samenwerking tussen Keramiekmuseum Princessehof, dbieb, Tresoar en het Fries Museum.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer