De handen achter keramiek

Duocollege over keramiekmakers
De handen achter keramiek

De handen achter keramiek

Duocollege over keramiekmakers

Keramiek is een eeuwenoud ambacht waarvan de meeste voorwerpen met de hand zijn gemaakt. Door mensen die dat, al dan niet, in meer of mindere mate, vrijwillig deden, in de fabriek of als keramist. Maar wat weten we over de mensen achter de handen die de kommen en schotels in ons museum hebben gemaakt? Hoe verliep het werkproces en wat voor leven hadden deze mensen? Aan de hand van een aantal voorwerpen uit de collectie laten conservatoren Eline van den Berg en Laura Smeets u een aantal voorbeelden zien uit Azië (Korea, China en Japan) en Europa (Nederland en Italië). Ze vullen hun college aan met beeldmateriaal, zoals prenten en tableaus, die ons een inkijkje geven in de achtergronden van verschillende makers van keramiek. 

Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Datum: 31 oktober 2021
Tijdstip: 
15:00 — 16:00 uur
Locatie:
Theesalon
Prijs:
gratis toegang
Aanmelden verplicht

Keramiekmaker in Jingdezhen

Over de sprekers

Eline van den Berg is conservator Aziatische keramiek in Keramiekmuseum Princessehof. Zij heeft Chinese kunst & archeologie gestudeerd in Leiden en Londen met als specialisatie Chinese keramiek. De afgelopen jaren heeft zij gewerkt aan de tentoonstelling ‘Korea’ die nu in het museum te zien is.

Laura Smeets werkt sinds 1 april als conservator Europese keramiek in Keramiekmuseum Princessehof. Hiervoor werkte zij onder meer als conservator bij de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag en als projectleider van de zomeropenstelling van Paleis Noordeinde.

Eline van den Berg. Foto door Marleen Annema
Laura Smeets
© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer