EKWC@Princessehof

Tilmann Meyer-Faje Volle kracht vooruit

Het Princessehof maakt tentoonstellingen met werk van kunstenaars die een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum achter de rug hebben. De Duitse Tilmann Meyer-Faje (1971) presenteert deze editie werken uit zijn serie Volle kracht vooruit. De containerschepen en een porseleinen zeppelin stralen iets groots uit. Tegelijkertijd ogen ze roestig, imperfect en rijp voor de sloop. De kunstenaar laat hiermee zijn fascinatie voor falende, industriële processen zien. De tentoonstelling EKWC@Princessehof: Tilmann Meyer-Faje is te zien van 20 april tot en met 27 oktober 2019.

Een bananenboot, een autotransportschip, een sleepboot, een olietanker, een cruiseschip, een trawler en een containerschip: de schepen zijn de drijvende kracht achter grootschalige handel. Maar ook zijn ze roestig en imperfect, aangetast door het veelvuldige gebruik en de natuur. Meyer-Faje ontleent zijn keramische wrakken aan de sloopwerven aan de kust van India. Daar komt de afgedankte, mondiale vloot aan het eind van hun carrière terecht. Naast de eigenaardige vloot is er nieuw werk te zien; een zeppelin van porselein, gemaakt tijdens een werkperiode in Arita, Japan.

Van 16 juni tot 15 september 2019 is Tilmann Meyer-Faje ook te zien bij Witte Olifanten. www.witteolifantenstadskanaal.nl.

Europees Keramisch Werkcentrum
Jaarlijks verblijven zo’n 60 kunstenaars drie maanden in het EKWC, waar zij de gelegenheid krijgen te experimenteren met keramiek. Het doel is de ontwikkeling van keramiek in de beeldende kunst, design en architectuur te stimuleren. In de zoektocht naar nieuwe perspectieven en technieken in de keramiek nodigt Keramiekmuseum Princessehof elk jaar twee kunstenaars uit om de resultaten van hun werkperiode bij het EKWC te presenteren. EKWC viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. In de afgelopen 50 jaar is het centrum uitgegroeid tot een toonaangevende residency en werkplaats. In 2019 wordt het jubileum gevierd met verschillende tentoonstellingen en activiteiten.