Wat maakt Ming zo bijzonder

Het Mysterie Ming

Het mysterie Ming

In het Princessehof ontdekt u het China van eeuwen geleden. Van de opkomst van de Mingdynastie in 1368 tot de dood van de laatste keizer drie eeuwen later. U ziet en hoort het complete verhaal. In de Verboden Stad vindt u een schotel waar de Chinese keizer Zhengde 500 jaar geleden zelf nog van gedineerd heeft. Eén van de hoogtepunten in de tentoonstelling is de presentatie van de porseleinlading van een gezonken VOC-scheepswrak. Hét bewijs van de Nederlandse handel in Chinees porselein, begin 17de eeuw. Leuke fragmenten uit reclames, films en televisieseries illustreren de roem van Ming.

Mingporselein

Het mysterie Ming toont ca. 200 zeldzame vazen, schotels en kannen. Mingporselein kent een technische en esthetische perfectie en geldt nog steeds als het hoogtepunt van verfijning, zowel in China als in de westerse wereld. Nederlands bekendste verzamelaar van keramiek is de Leeuwarder notaris Nanne Ottema (1874-1955). Hij verzamelde Chinees porselein dat hij kocht bij antiquairs en via zijn netwerk in Nederlands-Indië. Hij specialiseerde zich in Chinees exportkeramiek en was een echte pionier op dit terrein. In 1917 richtte Ottema het Princessehof op. 
Het museum is gevestigd in het 18de-eeuwse stadpaleis van een voorouder van onze koning en ligt op een prachtige locatie in de historische binnenstad van Leeuwarden.

Hella Jongerius

Ontwerper Hella Jongerius heeft zich laten inspireren door ‘Het mysterie Ming’. Met het typische drakensymbool decoreerde ze vazen en een tafelkleed. Ze maakte talloze kleine gaatjes en borduurde het patroon op de keramiek. Op het eerste gezicht lijkt het werk van Hella Jongerius vertrouwd en eenvoudig, maar achter die eenvoud houdt zich een overvloed van intelligentie schuil. Een aantal bijzondere stukken zijn vanaf 29 oktober te zien in de tentoonstelling Ming. 

Uit in Leeuwarden

Een echte Mingvaas uit een erfenis of gevonden op een rommelmarkt? Kom naar het Princessehof en ontdek wat u in huis heeft! Bij de tentoonstelling Het mysterie Mingorganiseert het museum een antiekspreekuur, een taxatiedag (in samenwerking met veilinghuis Bonhams), lezingen en rondleidingen. Zoekt u nog een leuk uitje met uw vriendinnen of familie? Boek een rondleiding of combineer een bezoek aan de tentoonstelling met een lekkere lunch. De mooie hofstad Leeuwarden biedt volop mogelijkheden voor een dagje uit of weekendje weg.

Het mysterie Ming is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds en Stichting Woudsend.