Markus Karstieß

EKWC@Princessehof 4 februari 2017 t/m 8 oktober 2017

Keramiekmuseum Princessehof en het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk gaan de komende jaren samenwerken. Het Princessehof maakt tentoonstellingen met werk van kunstenaars die een werkperiode in het EKWC achter de rug hebben.

Markus Karstieß. Scholar’s Rock, Courtesy VAN HORN, Düsseldorf and Bruce Haines Mayfair, London. © Markus Karstieß / VG Bild-Kunst, Bonn 2017

Markus Karstieß

De Duitse kunstenaar Markus Karstieß bijt het spits af. Sinds zijn afstuderen aan de Kunstacademie Düsseldorf in 1998, heeft Kartstieß veel prijzen ontvangen en internationale tentoonstellingen gerealiseerd. Zijn werk is vaak een installatie bestaande uit handgemaakte keramische werken.

De installatie in het Princessehof is gemaakt met de serie Boxes. Karstieß gebruikte verhuisdozen als mallen voor het werk. Voorheen waren de dozen van karton, mat en licht, nu van keramiek, glanzend en zwaar.

Een ander werk dat Karstieß toont is Scholar’s Rock, gemaakt van opgegraven asfalt uit het kunstwerk Asphalt Rundown (1969) van de beroemde landschapskunstenaar Robert Smitson. In de film Was die Erde sieht is te zien hoe hij de stukjes asfalt opgraaft, die hij later in zijn werk Scholar’s Rocks gebruikt.

Europees Keramisch werkcentrum

Elk jaar verblijven zo’n 60 kunstenaars drie maanden lang in het EKWC, waar zij de gelegenheid krijgen te experimenteren met keramiek. Het doel is de ontwikkeling van keramiek in de beeldende kunst, design en architectuur te stimuleren.

Keramiekmuseum Princessehof zoekt voortdurend nieuwe perspectieven en nieuwe technieken in de keramiek. Het museum nodigt jaarlijks twee kunstenaars uit om de resultaten van hun werkperiode bij het EKWC te presenteren. In totaal zullen 16 kunstenaar hun werk tonen op de bovenverdieping van het Princessehof.