Ontwerpwedstrijd Sexy Ceramics

Uitreiking Ontwerpwedstrijd Sexy Ceramics

10 mei 2017

Een naakte vrouw verhuld met lotusbloemen, vier blote voeten of een fraai geronde appel; wie kan het beste verleiden met symboliek? Dit jaar stond de jaarlijkse ontwerpwedstrijd van Keramiekmuseum Princessehof in het teken van de tentoonstelling Sexy Ceramics. In totaal 200 leerlingen van Friesland en de omgeving deden aan de wedstrijd mee. Zij ontwierpen een illustratie voor op een schaal of tableau of creëerden een uniek voorwerp. Woensdag 17 mei presenteert Keramiekmuseum Princessehof de winnaars en de winnende voorwerpen van de tweede ontwerpwedstrijd Sexy Ceramics. De voorwerpen worden vanaf 14.15 uur feestelijk onthuld met een voorwoord van directeur Kris Callens en een korte toelichting door de jonge kunstenaars.

Winnaars van de Ontwerpwedstrijd 2016 - Foto: Ferry Blom

Ontwerpwedstrijd Sexy Ceramics

Speciaal voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs organiseert het Princessehof ieder jaar een ontwerpwedstrijd. Dit jaar was de uitdaging: verbeeld, door middel van symboliek, verleiding en erotiek op of met keramiek. Tweehonderd leerlingen, van zes scholen, deden mee aan de kunstzinnige uitdaging. Ze konden kiezen uit het maken van een eigen keramisch voorwerp of een ontwerptekening voor een tegeltableau of schaal.

De winnaars met een ontwerptekening brachten een bezoek aan Albarello tegelfabriek & atelier in Menaam, waar de ontwerpen door professionele keramiekschilders op een schaal zijn geschilderd. Het was een kleurrijk, kunstzinnig en zorgvuldig proces waarbij de jonge kunstenaars hun ideeën zo nauwkeurig mogelijk aan de schilder moesten overbrengen. “Het is zo’n mooi moment als je in de ogen van leerlingen ziet dat ze plotseling beseffen dat zíj de opdrachtgever zijn; zij bepalen in welke materialen en kleuren hun ontwerp het beste tot zijn recht komt”, aldus organisator Inge Hekman. De inmiddels geproduceerde schalen en tableaus krijgen samen met de winnende 3D-objecten een plaats in de tentoonstelling Sexy Ceramics.