Tanya Rumpff

28 mei 2015

Keramiekmuseum Princessehof, het nationale keramiekmuseum, heeft Tanya Rumpff aangesteld als scout actuele keramiek en keramisch design. Deze nieuwe functie binnen het museum betreft het ‘scouten’ van ontwikkelingen en nieuw talent op het gebied van eigentijdse keramiek, het doen van aankopen en verlenen van opdrachten. Tanya heeft als galerist en als gastcurator grote ervaring op het gebied van eigentijdse keramiek. Haar oog voor talent wordt zowel nationaal als internationaal erkend.

Oog voor talent

In 1982 studeerde Tanya Rumpff af aan de Academie voor Beeldende Vorming, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarna was zij kunstenaar, gespecialiseerd in keramische sculpturen en verdiepte zich in de internationale beeldende kunst. Van 1985 tot 2010 had zij een eigen galerie in Haarlem. In 2000 ontving zij uit handen van de staatssecretaris voor cultuur en media, Rick van der Ploeg, de eerste Galerieprijs voor haar opmerkelijke tentoonstellingsbeleid. Haar oog voor talent wordt zowel nationaal als internationaal erkend. Na 25 jaar is Tanya met de galerie gestopt om zich toe te leggen op advies en het maken van tentoonstellingen in musea, academies en andere ruimtes.

Makersklimaat

De oprichter van het Princessehof, Nanne Ottema, kocht al vanaf het eerste begin stukken van eigentijdse keramisten. Sinds de jaren zeventig verzamelt het museum structureel eigentijdse keramiek, de laatste jaren in nauwe samenwerking met het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Samen met dat museum gaat het Princessehof ook opdrachten aan kunstenaars verstrekken. Daarmee leveren beide musea een bescheiden bijdrage aan het ‘makersklimaat’ en creëren ze ruimte voor onderzoek naar nieuwe beeldende mogelijkheden voor keramiek. Het verwerven van eigentijdse keramiek was voorheen de verantwoordelijkheid van een van de conservatoren van het Princessehof. De uitvoering is nu belegd in de nieuwe functie van scout.