Ronald Kuipers

Schenking hedendaagse keramiek

21 december 2015

Keramiekmuseum Princessehof heeft een belangrijke collectie hedendaagse keramiek gekregen. De familie van Ronald Kuipers (1958-2014) schonk 37 werken uit de nalatenschap van de verzamelaar aan het museum. Het Princessehof prijst zich gelukkig met deze schenking, die naadloos past in het collectie- en tentoonstellingsbeleid. De kunstwerken van keramisten als Nick Renshaw, Irene Vonck en Masayuki Inoue zijn tot en met 13 maart 2016 te zien in Leeuwarden.

Vanaf 1984 tot aan zijn dood in 2014, heeft de heer Kuipers met veel liefde keramiek verzameld. Dertig jaar lang bouwde hij aan zijn collectie, altijd op zoek naar vormen, kleuren of ideeën waardoor hij geprikkeld werd. Werken van keramisten als Nick Renshaw, Wilma Bosland, Vincent McGourty, Irene Vonck, Anton Reijnders en Rod Bugg laten zien dat Kuipers oog had voor vernieuwing.  Voor jonge talentvolle keramisten was hij een mecenas. Galerie De Witte Voet in Amsterdam, waar Kuipers vaste klant was, speelde hierin een belangrijke rol. Tot en met 13 maart 2016 is een belangrijk deel van de schenking te zien in het Princessehof in Leeuwarden. Ook Museum Boijmans Van Beuningen heeft werk uit de nalatenschap van Ronald Kuipers en toont dit tot 21 februari 2016.

Keuze

Museum Boijmans Van Beuningen en Keramiekmuseum Princessehof zijn na het overlijden van Ronald Kuipers door zijn erfgenamen benaderd om een keuze uit de collectie te maken. Het Princessehof heeft 37 werken geselecteerd van 17 kunstenaars. Van zeven van hen had het museum al werk in de collectie en van tien kunstenaars nog niet. Een aantal van hen is zelfs nog in geen enkele Nederlandse museale collectie vertegenwoordigd. Het Princessehof richt zich op de relatie tussen Azië en Europa, ook wat betreft de hedendaagse keramiek. Onder de gekozen objecten bevindt zich werk van drie Japanse keramisten. Ook is werk geselecteerd van bekende beeldend kunstenaars die klei niet als hun standaard medium gebruiken, zoals Anish Kapoor en Anton Reijnders.

Verzamelaarsmuseum

De oorsprong van Keramiekmuseum Princessehof en zijn collectie ligt bij de verzamelaar Nanne Ottema. Hij kreeg in 1917 voor zijn verzameling keramiek de beschikking over het voormalige stadspaleis van prinses Maria Louise van Hessen-Kassel, voorouder van onze koning, in Leeuwarden. In de loop van de twintigste eeuw werden de collecties verder uitgebreid, mede dankzij schenkingen van verzamelaars. De keramiekcollectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals de internationaal befaamde Ming-verzameling, toonaangevende art nouveau en keramische kunst van nationale en internationale kunstenaars als Karel Appel, Lucebert, Picasso en Armando. Naast de prachtige vaste presentaties van de museumcollectie organiseert het museum spraakmakende tentoonstellingen.