Saskia Bak vertrekt museum

5 februari 2015

Saskia Bak vertrekt per 15 mei als directeur van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. Sinds 2009 is zij algemeen directeur. Daarvoor was zij al directielid, eerst van het Fries Museum, daarna van beide musea. Onder leiding van Saskia Bak is een gloednieuw Fries Museum neergezet, dat in september 2013 is geopend. Het museum krijgt een hoge bezoekerswaardering en het bezoekersaantal is verdubbeld. Keramiekmuseum Princessehof brengt in sprankelende tentoonstellingen keramiek onder de aandacht van een breder publiek. Saskia Bak wordt directeur van Museum Arnhem.

“Ik heb met ongelooflijk veel plezier voor het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof gewerkt. De beide musea staan nu op de rit, de organisatie is op orde en er is een goed team. Dit is een mooi moment om het stokje over te geven“ aldus Saskia Bak.

Het Fries Museum heeft een prachtig nieuw en goed functionerend gebouw, dat binnen de tijdsplanning en binnen budget is gerealiseerd. Inhoudelijk is het museum getransformeerd van een klassiek in een eigentijds museum. Het staat in verbinding met de samenleving en laat op onverwachte wijze kunst, geschiedenis en cultuur en heden en verleden samenkomen. De programmering voor de komende jaren staat, met een aantal grootschalige tentoonstellingen in het vooruitzicht zoals Lourens Alma Tadema, Mata Hari en M.C. Escher. De oude museumgebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen en de onderliggende leningenstructuur is opgelost. Een nieuw depot staat in de steigers.

Voor Keramiekmuseum Princessehof is een nieuwe programmalijn uitgezet. Het museum biedt een kijkje in de veelkleurige wereld van de keramiek en plaatst deze in de context waarin voorwerpen werden gemaakt en gebruikt. Prikkelende tentoonstellingen laten bezoekers kennismaken met de keramiektradities in Azië en Europa. Het Princessehof en het Fries Museum zijn geïntegreerd tot een goedlopende organisatie.

Kees Storm, voorzitter van de raad van toezicht: “Saskia heeft een geweldige klus geklaard! We vinden het natuurlijk jammer dat ze vertrekt, maar begrijpen het. We wensen haar het allerbeste toe bij haar nieuwe uitdaging. Wij gaan vol goede moed verder op de weg die zij is ingeslagen. U hoort van ons!”