Princessehof wint loterij voor herinrichting

4 februari 2016

Keramiekmuseum Princessehof heeft op 3 februari 2016 tijdens het feestelijke Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij een eenmalige bijdrage van 350.000 euro ontvangen voor een herinrichting. Het Leeuwarder museum met internationale allure huisvest in zijn stadspaleis de absolute top op keramiekgebied, van zeldzame Ming tot prachtige Art Nouveau. Met de herinrichtingsplannen gaat het museum drempels verlagen en inkomsten verhogen. Het vernieuwde museum wordt heropend bij het 100-jarig jubileum in 2017. De bijdrage is mogelijk gemaakt door de 750.000 deelnemers van de BankGiro Loterij. 

Het nationaal keramiekmuseum is gevestigd in het stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, voorouder van onze koning, tevens geboortehuis van de wereldberoemde kunstenaar MC Escher. Het illustere monument in de historische binnenstad van Leeuwarden vormt de ideale backdrop voor de topcollectie Aziatische en Europese keramiek. De tijdelijke tentoonstellingen van het Princessehof, zoals nu De 20ste eeuw, bereiken een breed publiek uit het hele land. Dankzij de deelnemers aan de BankGiro Loterij en de bijdrage van vele fondsen kunnen nu ook de vaste presentatie en het entreegebied optimaal worden ingezet. Met een aansprekende en inspirerende presentatie van de vaste collectie en een vrij toegankelijke winkel en horeca is het Princessehof straks niet alleen klaar voor zijn 100-jarig bestaan in 2017, maar ook voor Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018.

Goed Geld Gala 2016

Het Goed Geld Gala is ieder jaar weer een belangrijk moment voor culturele organisaties in Nederland. Tijdens deze bijeenkomst maakt de BankGiro Loterij bekend hoeveel geld zij dankzij haar deelnemers kan schenken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Dit jaar schenkt zij een recordbedrag van ruim 62,8 miljoen euro aan 69 culturele organisaties. Van ieder verkocht lot is de helft voor hen bestemd. Kijk voor het volledige overzicht van de BankGiro Loterij-toekenningen aan culturele instellingen op de website van de BankGiro Loterij.  

De herinrichting van Keramiekmuseum Princessehof wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het Nieuwe Stads Weeshuis, Stichting Woudsend Anno 1816, Stichting Van Achterbergh-Domhof , St. Anthony Gasthuis, Stichting Dorodarte, de Meindersma-Sybenga Stichting, het GGB Bolhuisfonds, de Stichting Ondernemersfonds Leeuwarden, Stichting Herbert Duintjer Fonds, P.W. Janssen’s Friesche Stichting en de Boelstra Olivier Stichting.