Chinese website

28 april 2015

Sinds kort is een deel van de collectie van Keramiekmuseum Princessehof ook te bekijken in China. Met een Chineestalige website richt het museum zich op de keramiekliefhebbers in deze bakermat van het porselein. Het Princessehof bezit de grootste en meest gevarieerde collectie Chinese keramiek in Nederland. De topstukken uit de collectie zijn te zien op cn.princessehof.nl.

In China bestaat grote belangstelling voor het eigen porseleinen erfgoed. Bovendien is het Chinese toerisme naar Nederland groeiende. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen telde in 2014 255.000 bezoekers, een stijging van 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Reden genoeg voor Keramiekmuseum Princessehof om zich op de Chinese markt te begeven. Het Princessehof toont belangrijk Chinees cultureel erfgoed, waaronder een uiterst zeldzaam Ru-penseelbakje uit de 12de eeuw,  een kostbare Ming-drakenvaas en een achtdelig grafmonument in de vorm van een wachttoren, gemaakt tijdens de Han-dynastie. De wisselwerking tussen de grote Aziatische en Europese keramiektradities is het hoofdverhaal van het museum.

groeiperspectief

Op cn.princessehof.nl wordt het Chinese porselein ingedeeld in categorieën en geplaatst in een tijdcontext. Het bereiken van de Chinezen via internet vereist specialistische kennis en geduld. Google is bijvoorbeeld in China lang niet zo groot als in Nederland. Chinezen gebruiken de website Baidu voor hun zoekopdrachten. Ook Facebook en Twitter worden niet veel gebruikt. Weibo is het Chinese Twitter. De website cn.princessehof.nl wordt extra gepromoot via dit medium.