Over het museum

Keramiekmuseum Princessehof
18de-eeuws stadspaleis
Over het museum

Over het museum

18de-eeuws stadspaleis

Bezoek het Princessehof, een 18de-eeuws stadspaleis midden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Het Princessehof dankt zijn naam aan de stammoeder van het Nederlandse koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. Maria Louise, afkomstig uit een belangrijke adellijke Duitse familie, trouwt op 21-jarige leeftijd met Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland en Groningen en prins van Oranje. Haar veelbewogen leven wordt uit de doeken gedaan in de permanente expositie Het Princessehof van Maria Louise.

In 1898 werd in hetzelfde pand bovendien de wereldberoemde graficus M.C. Escher geboren. In de kleine expositie Thuis bij M.C. Escher leert men de jonge Maurits Escher kennen. Ook maakte straatkunstenaar Leon Keer een grote anarmorphische muurschildering in de gewelfde kelder van het Princessehof, als ode aan de wereldberoemde Escher.

Ontdek het Princessehof

In 1917 kreeg verzamelaar Nanne Ottema beschikking over het stadspaleis en vestigde het Keramiekmuseum Princessehof. Het museum is ondergebracht in een serie rijksmonumenten die aan elkaar verbonden zijn waaronder het 18de-eeuwse paleis van Maria Louise van Hessen-Kassel. Het museumgebouw wordt verder gevormd door een 16de-eeuwse stins, een 19de-eeuws wijnpakhuis, de 17de-eeuwse Stadhouderlijke Rijschool en het pand aan de Grote Kerkstraat 9. Het Princessehof is een waar doolhof van zalen, kamers, trappenhuizen en zolders, ieder met een eigen datering, stijl en functie.

1
1
2
2

Vandaag de dag kent het museum een rijke collectie. De nadruk ligt daarbij op Aziatische, Europese en moderne keramiek. Zo bezit het museum de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont het een rijk een veelzijdig beeld van de Nederlandse art nouveau en art deco keramiek uit de periode 1880-1930. De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals het keizerlijk porselein uit China en een plastiek van Karel Appel.

trailer
© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer