Voortgezet onderwijs

Eerdere programma's

Speciaal voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs organiseert Keramiekmuseum Princessehof ieder jaar een ontwerpwedstrijd.

In Motion, 2017-2018

In de tentoonstelling In Motion onderzochten leerlingen kunstwerken van keramiek vanuit allerlei tijden en culturen en van heel verschillende makers. Kunstenaars gebruiken keramiek op een bijzondere en eigenzinnige manier. We daagden leerlingen uit als reactie op de verhalen van de kunstenaars klassikaal een beeldende verwerking te maken in de vorm van een installatie of een animatie. Het thema was beweging.

In een speciaal daarvoor gereserveerde ruimte was gedurende twee periodes (februari tot half maart of half maart/ tot 6 mei) voor één klas/school een vitrine beschikbaar om de installatie van de klas/school te presenteren én een beeldscherm waar de animatie(s) op te zien waren.

Naast de jubileumtentoonstelling brachten de leerlingen ook een bezoek aan de kersverse collectieopstelling van het museum. En uiteraard was als onderdeel van het onderwijsprogramma een atelierprogramma direct na het museumbezoek te boeken, of een ontwerpworkshop/gastles in de klas, verzorgd door een museumdocent.

Neem een kijkje nemen in het materiaal waarmee de leerlingen werkten. In het museum was dit boekje voor ze beschikbaar en tijdens de gastles werkte de museumdocent met deze powerpoint.

Doelgroep

SO, VMBO, HAVO, VWO | onder- en bovenbouw / MBO

Werkvorm

Kijken, onderzoeken, verbeelden, ontdekken, vertellen, presenteren

Leergebieden

Beeldende vorming, kunst & cultuur en CKV

Lengte bezoek

60-75 minuten. In combinatie met een programma in ons atelier verdubbelt de tijd 

Kosten per leerling 

€ 4,- / bij deelname aan de ontwerpwedstrijd zijn er geen extra kosten verbonden aan de gastles op school (of in ons atelier) 

Te zien vanaf 2 december 2017 tot en met 6 mei 2018.

Speel video af

Impressie

Sexy Ceramics, 2016-2017

In het schooljaar 2016-2017 stond de ontwerpwedstrijd helemaal in het teken van de tentoonstelling ‘Sexy Ceramics’. 

De tentoonstelling bood een rijke ervaring aan ontmoetingen met keramiek uit oost en west, van ruim tweeduizend jaar geleden tot nu. Zeer divers en sterk afhankelijk van tijd en plaats op de wereld hebben mensen verbeeldingen gemaakt van het menselijk lichaam, sensualiteit, verleiding en seksualiteit, als vanzelfsprekend onderdeel van het leven. 

De uitdaging die we dit jaar aan leerlingen voorlegden was: 
Verbeeld - door middel van symboliek - verleiding en erotiek in of op keramiek.

Neem een kijkje in het materiaal waarmee de leerlingen werkten: in het museum was dit boekje voor ze beschikbaar  en tijdens de gastles werkte de museumdocent met deze powerpoint.

Uitvoering
Voor de uitvoering was er keuze uit twee varianten:
- ontwerp op papier, op basis van een werkblad
- driedimensionaal object van keramiek 

1. Ontwerp op papier
Er was keuze uit twee varianten: een tegeltableau of een schaal. Download hier de werkbladen:
-       Tableau
-       Schaal

Het tegeltableau bestaat uit 4 tegels van 13 x 13 cm en is in zijn geheel 26 x 26 cm. De diameter van de schaal waar de leerlingen een ontwerp voor maken is 26 cm. U print de pdf van een werkblad naar keuze op ware grootte uit. Dan is de maat kloppend. Voor het goed overnemen van de ontwerpen op keramiek stimuleren we het werken met de volgende materialen: stift, wasco/pastelkrijt, plakkaat- of acrylverf. Uit alle ontwerpen kiest een jury drie winnaars. De winnaars brengen een bezoek aan Albarello tegelfabriek & atelier in Menaam, Friesland. In samenspraak met de schilders van dit bedrijf wordt een uitvoerbaar ontwerp gemaakt. De schilder neemt de jonge makers mee in het proces van idee/ontwerp tot eindproduct.

Hoe inleveren?
In verband met de presentatie van een selectie van de ontwerpen moeten ze op het aangeleverde format van de pdf worden ingeleverd. Gedurende de reguliere openingstijden van het Princessehof is dat mogelijk: dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur, Grote Kerkstraat 11 in Leeuwarden. De uiterste inleverdatum voor een ontwerp op papier is 7 april 2017. Vergeet niet de volledige naam- en adresgegevens van de leerling en de klas en school te vermelden. 

2. Driedimensionaal object van keramiek 
Liever zelf een 'af' kunstwerk maken? Dat kan ook! 

Hoe inleveren?
Per object graag maximaal drie foto’s inzenden aan i.hekman@princessehof.nl met als onderwerp: ontwerpwedstrijd en onder vermelding van de volledige naam- en adresgegevens van de leerling en de klas en school. Inzending van de foto's kan tot uiterlijk 21 april 2017. 

Wat kregen de winnaars?
Een selectie van de ontwerpen op papier/foto en de winnende ontwerpen maakten deel uit van de tentoonstelling en zijn blijvend te zien op de website. Op woensdagmiddag 17 mei vond de feestelijke onthulling plaats van de winnende ontwerpen. De winnaars ontvingen een cadeaupakket en zij en hun klasgenoten mochten gedurende de gehele tentoonstellingsperiode gratis het museum bezoeken.
In het schooljaar 2016-2017 vonden twee edities plaats van de ontwerpwedstrijd. De winnende ontwerpen van de eerste editie waren tot zondag 14 mei 2017 te bewonderen.

Programma

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:
- bezoek aan de tentoonstelling - begeleid door museumdocenten
- gastles door museumdocent van het museum, met een seksuoloog voorbereid - in de klas*
- beeldende verwerking in de klas: ontwerp voor de ontwerpwedstrijd uitvoeren – begeleid door eigen docent op school

Leergebieden

We sluiten aan bij:
Kunst en cultuur -  reflecteren op eigen en andermans werk staat centraal vanuit het kernconcept kunst en maatschappij
Mens en maatschappij – accent op mening vormen en cultuurverschillen. We werken samen met psycholoog en seksuoloog Irma van Steijn om de gastles vorm te geven, zodat gesprekken met leerlingen veilig verlopen.

Praktische informatie

De kosten voor het totale programma bedragen € 4,– per leerling. Hier staat de prezi die bij de gastles gebruikt wordt. 
Wilt u meer informatie of het programma boeken? Neemt u dan contact op met Tineke Burmania: 058 205 00 40 of onderwijs@princessehof.nl.

*er is een beperkt aantal plekken voor de gastlessen, meld u snel aan want vol is vol!

Speel video af

Impressie ontwerpwedstrijd Sexy Ceramics

De 20ste eeuw, 2015-2016

De 1e prijs in categorie A, 'Ontwerp op papier' was voor Mark de Bruin van het Leeuwarder Lyceum. Laura Bekema van het Marne College Bolsward won de 2e prijs en de 3e prijs ging naar Maud Kromhout van der Meer van RSG Simon Vestdijk Harlingen. De eervolle vermelding in deze categorie was voor Esmee Punter en Anna Toxopeus, beide van RSG Simon Vestdijk Harlingen. In categorie B, 'Driedimensionaal object van keramiek' ging Mirthe Penneweert van RSG Magister Alvinus Sneek ervandoor met de 1e prijs. Nona Kuipers van het Leeuwarder Lyceum won de 2e prijs en de 3e prijs ging naar Liza Kedde van RSG Magister Alvinus Sneek. In deze categorie was de eervolle vermelding voor Femke Brouwer van het Leeuwarder Lyceum. Felicitaties aan de prijswinnaars én de deelnemers, die allemaal een prachtig, creatief ontwerp hebben gemaakt over de 20ste eeuw!

Op de thee, 2014-2015

Bij de ontwerpwedstrijd Op de thee van 2014-2015 zijn meer dan 300 ontwerpen ingeleverd, waaruit onze jury drie winnaars heeft gekozen. Hein van der Helm, Tobias Moes en Trijntje Vosman mochten zich de winnaars van de ontwerpwedstrijd 'Op de thee' noemen. De ontwerpen die zij hebben gemaakt zijn door schilders van Albarello tegelfabriek & atelier uitgevoerd op een theepot.  

Speel video af

Ontwerpwedstrijd Keramiekmuseum Princessehof 2014 - 2015