Verzamelaarsmuseum

Collectie

Verzamelaarsmuseum

De oorsprong van de collectie en het museum ligt bij de verzamelaar Nanne Ottema die in 1917 van de gemeente Leeuwarden de beschikking kreeg over het voormalige stadspaleis van prinses Maria Louise van Hessen-Kassel, het huidige Princessehof. In de loop van de twintigste eeuw werden de collecties verder uitgebreid.

Tijdelijk gesloten tot 2 december

Let op: Deze zomer en herfst gaat Keramiekmuseum Princessehof verbouwen! Er komt een langverwachte, nieuwe presentatie van de vaste collectie op de eerste verdieping van het museum, en maar liefst 4 tentoonstellingen met internationaal hedendaags keramiek. Van 9 oktober tot 2 december is het hele museum gesloten. Lees meer.

Vandaag de dag kent het museum circa 35.000 objecten. De nadruk ligt daarbij op Aziatische, Europese en moderne keramiek. Zo bezit het museum de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont het een rijk een veelzijdig beeld van de Nederlandse art nouveau en art deco keramiek uit de periode 1880-1930. De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals het keizerlijk porselein uit China en een plastiek van Karel Appel.