Porseleincast

Dé podcast over Porseleinkoorts
Porseleincast

Porseleincast

De nieuwe podcastserie van Keramiekmuseum Princessehof

Bekijk hier alle videofragmenten en afleveringen van de podcastserie Porseleincast terug. Ben je midden in een aflevering? Scroll naar onder om de voorwerpen die Laura en Denise omschrijven te bekijken.

Op spotify kan je nu al de hele reeks beluisteren. Elke week zetten we de nieuwe afleveringen op youtube en op social media. Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Volg ons op Instagram.

Luister de podcast nu op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts en bekijk deze op YoutubeWat vond je van de aflevering? Laat een review achter! Zo weten wij wat je ervan vond en help je onze podcast meer luisteraars te bereiken.

Aflevering 1: Alchemist Böttger, August de Sterke en de ontdekking van het porseleinrecept.

Wat heeft een slot in Meissen en de gevangneming van een beruchte 17de-eeuwse alchemist te maken met de ontdekking van het porseleinrecept? En wat is nu precies het ‘geheime ingrediënt’ van het recept, waardoor het in Meissen in 1708 opeens wél lukte?

We kunnen het niet over het begin van Europees porselein hebben zonder Augustus de Sterke, te noemen. Hoe begon zijn fascinatie voor het ‘witte goud’? En waarom heette Augustus de Sterke eigenlijk ‘de Sterke’?

Deze eerste aflevering van Porseleincast, de gloednieuwe podcast van Keramiekmuseum Princessehof, vertellen Laura en Denise alles over de Europese ontdekking van het recept. Ook komen luisteraars achter de betekenis van de naam van de tentoonstelling Porseleinkoorts, en waarom deze alles te maken heeft met de zelfdiagnose van een zekere beresterke keurvorst.

Kop en schotel met gezicht op de Albrechtsburg in Meissen

Aflevering 2: De verspreiding van het recept.

Op reis door Europa en de verspreiding van het recept.

Böttger, al dan niet dronken gevoerd of uit zichzelf dronken geraakt, kon het porseleinrecept niet lang geheim houden. En niet alleen waren de ‘arcanisten’ loslippig, er waren ook overlopers. In deze aflevering ontmaskeren Laura en Denise de minder integere figuren in deze geschiedenis. Aan de andere kant, zonder deze overlopers en hun persoonlijke omstandigheden (dronkenschap of relatieproblemen) hadden we nu niet zoveel Europees porselein. Maar waarom wilden al die Europese vorsten zo graag hun ‘eigen’ porselein maken?

We gaan van Meissen naar Frankrijk, van Venetië naar Scandinavië en Sint Petersburg.

Theepot in vorm en beschildering geïnspireerd door Aziatische voorbeelden

Aflevering 3: Kirchner, Kandler en de porseleinen dierentuin.

Deze aflevering kunnen Denise en Laura hun enthousiasme nauwelijks inhouden, want ze gaan het hebben over hun ‘Posterboy’. Een groot, mythisch wezen met wollige vacht, hoorns en een fantastisch gebit. Een van de lievelingen in de tentoonstelling Porseleinkoorts.

Ook gaan we terug naar de krankzinnige verzameling porselein van Augustus de Sterke, want die had nu ook - naast zijn verzameling Aziatisch porselein- een eigen fabriek die porseleinen hoogstandjes voor hem fabriceerde.

De modelleur (een ‘porseleinontwerper/ boetseerder’) Kirchner was een meester in het vak. Maar vond hij het wel leuk? Of zagen ze hem graag gaan? Zijn vervanger, Kändler, vond het een stuk leuker - maar stuurde ook klachtenbrieven bij de vleet naar de 17de-eeuwse HRafdeling van de Meissengabriek.

Wat heeft het wereldberoemde zwanenservies te maken met deze kibbelende collega’s?

Mythisch draakachtig wezen, Porzellanmanufaktur Meissen
Dragondervaas met decor van draken en bloemranken

Aflevering 4: Sèvres en Madame de Pompadour.

Na de reis met de dronken arcanisten zijn we nu aangekomen in Frankrijk (dus: champagne!). Deze aflevering staan de indrukwekkende potpouri’s uit  1756 van Madame de Pompadour centraal. Als jonge vrouw werd ze bijzonder goed opgeleid, was knap en beschikte bovendien over een innemende persoonlijkheid.

Hoe wist Jeanne (de oorspronkelijke naam van Madame de Pompadour) al vanaf jonge leeftijd absoluut zéker dat ze ooit de maîtresse van koning Lodewijk XV zou worden? En hoe is dit haar uiteindelijk gelukt? (Om te verklappen: iets met een roze koets en een blauwe jurk, en een blauwe koets en een roze jurk..)

Het Franse porselein zou in korte tijd de voortrekkersrol van Meissen overnemen. Wat was de rol van Madame de Pompadour in de ontwikkeling van deze topproducent?

In deze (voorlopig) laatste aflevering reizen we met Laura en Denise (en Madame de Pompadour) naar Frankrijk. Ook hier is intrige aan de orde van de dag, bonne écoute!

Een paar potpouri’s met dolfijnen, verwijzend naar de kroonprins (Dauphin)

Wat vond je van de afleveringen? Laat een review achter! Zo weten wij wat je ervan vond en help je onze podcast meer luisteraars te bereiken.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer