Eid al-Fitr

Eid al-Fitr

53. Theedrinken

Dit servies komt uit Marokko, van het platteland. Uit de grote schenkkan wordt water geschonken, maar het kopje en het kleine kannetje zijn waarschijnlijk ook gebruikt voor theeceremonies tijdens Eid al-Fitr. Er is maar één beker, waar het hele gezin uit drinkt. Dat kan prima, want de beker is voorzien van een speciaal slib, dat een antibacteriële werking heeft.

54. Geen beeldverbod

In het Westen wordt vaak gedacht dat islamitische kunstenaars geen beelden van mensen of dieren mogen maken. Deze kan met vogelkop bewijst het tegendeel. De kan is Iraans en komt uit de dertiende eeuw. Iran, vroeger Perzië, heeft een lange beeldtraditie. De eigen stijl die hieruit is voortgekomen, wordt gekenmerkt door sierlijke stilering.

55. Symbolische vissen

In allerlei culturen hebben vissen symbolische betekenissen, zo ook in de islamitische wereld. Hier zwemmen de vissen tussen spiraalvormig zeewier. Op een gebruiksvoorwerp als deze kom brengen ze overvloed en bieden ze bescherming aan de eigenaar.

56. Kalligrafie

Binnen de islam is er veel aandacht voor het woord, en dus ook voor geschreven taal. Sierlijke kalligrafie is een kunstvorm, zoals te zien is op deze kom. Deze vorm van kalligrafie, het Koefisch schrift, is een van de oudste soorten. In het Nederlands staat er zoiets als ‘Alle heerschappij aan Allah’.

57. Porseleinrage

Al rond het jaar raakt het huidige Turkije in de ban van Chinees porselein, zoals dat later in Europa ook zal gebeuren. Rijke mensen kopen hun porselein het liefst rechtstreeks uit China, maar ondertussen wordt er ook een eigen porseleinhandel opgezet, waarvan dit bord een voorbeeld is. De hier gebruikte İznik-stijl was aanvankelijk blauw-wit, maar werd later kleuriger.

58. Maan

Op dit bord, speciaal gemaakt voor de islamitische markt, is een prachtige wassende maan te zien, heel relevant voor Eid al-Fitr. De datum van het feest hangt namelijk samen met de maanstand. In veel landen wordt het feest gevierd op de dag waarop de nieuwe maan nét zichtbaar is. In andere landen wordt de datum van het feest van tevoren berekend en ingepland, maar altijd op basis van de maanstand.

59. Eetgebed

Voordat Eid al-Fitr kan beginnen, gaan moslims naar de moskee voor een eetgebed. Er komen zoveel mensen dat niet iedereen in de moskee past, dus het gebed vindt vaak buiten plaats. Daarna gaat iedereen terug naar huis om te genieten van een uitgebreide maaltijd. Omdat hierbij ook veel zoetigheid wordt gegeten, wordt Eid al-Fitr ook wel het Suikerfeest genoemd.

60. Nepmozaïek

Dit zestiende-eeuwse tegelveld komt uit Spanje. In de eeuwen hiervoor werkten ambachtslieden nog veel met Spaansislamitische mozaïektechnieken, maar die kunst is verloren gegaan. In plaats daarvan gebruiken deze makers vierkante tegels, die ze met verf voorzien van geometrische patronen.

61. Mooi en handig

Dit soort tegels siert de vloeren en muren van huizen verspreid over de islamitische wereld. De tegels zijn vaak versierd met geometrische patronen, maar zijn niet alleen bedoeld ter decoratie. Het aardewerk isoleert ook, zodat de huizen koel
blijven in de zomer en warm in de winter.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer