Bruiloft

Bruiloft

47. Huwelijksbord

Al eeuwenlang leggen stellen hun huwelijk vast op serviezen. Op deze tafel staat bijvoorbeeld het bord van Jan van der Mark en Anna Nieuwlant, getrouwd in 1794, maar ook dat van Frank en Mirella. Zij trouwden tweehonderd jaar later. Ook beroemde stellen zijn van de partij: ter gelegenheid van het huwelijk van Koning Edward VII en Koningin Alexandra werd een souvenir gemaakt.

48. Op een goed huwelijk

Sommige voorwerpen op deze tafel zijn geschenken en moeten het kersverse echtpaar een goed huwelijk wensen. Het wiegje staat voor een kinderwens, en verder staan er eenden op de tafel. Specifiek mandarijneenden blijven namelijk hun hele leven bij elkaar.

49. Wapens

Veel adellijke families hebben hun eigen familiewapen. Daar staat vaak een schild op en soms ook andere onderdelen, zoals een helm of een vlag. Wanneer twee adellijke mensen trouwen, laten ze soms hun wapens combineren, zoals te zien op deze borden uit verschillende tijden.

50. Bruidegomspijp

Deze pijp komt voort uit een bijzonder en oud huwelijksgebruik. De bruid geeft de pijp op haar trouwdag aan haar echtgenoot. Hij rookt er één keer mee. Na de huwelijksdag wordt de pijp opgeborgen in een speciale doos en bewaard als aandenken.

51. Soorten en maten

Dit servies is gemaakt om een -jarig huwelijksjubileum te vieren. Het echtpaar kan er ontbijt van eten, maar verschil moet er zijn: zowel het kopje als het bord van de vrouw is kleiner én minder uitvoerig versierd. Zou ze dan ook minder eten?

52. Bruidsvaasjes

Vaasjes als deze werden vroeger vaak als bruidsgeschenk gegeven. Sommige eigenaars deden er droogbloemen in en plaatsten zo’n vaasje onder een stolp.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer