Selamatan

Selamatan

43. Tumpeng

Selamatans worden gevierd voor allerlei overgangsrituelen. Tijdens de viering staat de berg met rijst (tumpeng) centraal. Voor vrolijke gelegenheden wordt gele rijst gebruikt, voor een overlijden witte. Met een lepel wordt het topje van de tumpeng voorzichtig eraf geschept. Die handeling roept een zegening uit over de hele tumpeng en over iedereen die ervan eet.

44. Sambal

Deze schalen komen uit China en worden daar vooral gebruikt voor het serveren van allerlei zoete hapjes. In Indonesië wordt er meestal sambal in geserveerd, een belangrijk onderdeel van een diner voor een selamatan.

45. Boerenbont voor Indonesië

Deze borden zijn versierd met het typisch Nederlandse ‘boerenbont’, maar zijn speciaal gemaakt voor consumenten in Indonesië, toen nog Nederlands-Indië. De versieringen zijn speciaal op die markt aangepast, en het keurmerk onder op het bord vaak ook.

46. Diepe borden

Platte borden zul je bij een selamatan niet snel tegenkomen. Een deel van de gerechten die tijdens het feest worden gegeten, is vrij nat, wat eten van een plat bord onhandig maakt. Aan de diepe borden zit echter ook een symbolisch aspect: ze staan voor rijkdom, welvaart en welzijn.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer