Pesach

Pesach

8. Mozes wordt gevonden

Tijdens Pesach wordt het Bijbelse verhaal over de uittocht uit Egypte herdacht. De Joden ontsnappen uit het land van de farao en reizen onder leiding van de profeet Mozes naar Israël. Deze tegels vertellen het hele verhaal, dat begint bij de jongeMozes, die te vondeling wordt gelegd. Wanneer de dochter vande farao gaat baden, vindt ze de baby.

9. De brandende braamstruik

Jaren verstrijken en Mozes wordt schaapherder in Midjan, in het noordelijke deel van het Arabisch Schiereiland. Daar ziet hij op een dag een brandende braamstruik en krijgt hij een opdrachtvan God: Mozes moet de tot slaaf gemaakte Joden bevrijden ennaar een beter land brengen.

10. Het splijten van de zee

God roept tien plagen uit over de Egyptenaren, die er uiteindelijk toe leiden dat de Joden kunnen vluchten. Maar wanneer ze bij de Rode Zee aankomen, worden ze ingehaald door hun achtervolgers. Mozes bidt om hulp en een wonder vindt plaats: de zee splijt en laat de groep door, terwijl de achtervolgers worden verzwolgen.

11. Mozes slaat water uit de rots

Aan de overkant van de zee trekken de reizigers de woestijn in. Er is nergens water te bekennen, en mens en dier lijden dorst. Dan verschijnt God aan Mozes en vraagt hem om met zijn stafop een rots te slaan. Wanneer Mozes dat doet, vloeit er tot ieders verbazing drinkwater uit.

12. De stenen tafelen

Mozes komt aan bij de berg Sinaï en God beveelt hem om de berg te beklimmen. Eenmaal boven vindt Mozes twee stenen platen met tien geboden. Weer beneden ziet Mozes dat zijn volk ondertussen een gouden kalf aanbidt, waarop Mozes de stenentafelen stukslaat. God beveelt hem om de geboden opnieuw in te kerven.

13. De koperen slang

Mozes’ volgelingen zijn niet allemaal overtuigd van het bestaan van God. Daarom laat God vurige slangen verschijnen, die de twijfelaars bijten. Maar hij biedt hun ook verlossing: als de slachtoffers naar de koperen slang kijken die door Mozes aan een paal is gespijkerd, worden de slangenbeten meteen genezen.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer